fbpx

Recencies

“Je hebt van die mensen die al van jongs af aan proberen de wereld te begrijpen. En het heelal. En de religies. En de geschiedenis. Was ik 10, 12 of 14 toen ik Waren de Goden Kosmonauten (1968) las? Feit is dat dit boek van Von Däniken in de minstens veertig jaar die sedertdien zijn verstreken, negen keer met me mee is meeverhuisd en ook nu weer, op de drempel van een volgende verhuizing, niet achter zal blijven. Het boek is echter nooit meer door mij herlezen. Dat hoefde niet. De strekking ervan gaf zoveel stof tot nadenken dat het zich voor altijd diep in mij nestelde.

Niet dat ik vandaag de dag, vele jaren later, de wereld wél begrijp. Want dat doe ik nog steeds niet. Maar erover nadenken des te meer. En dat is precies wat een boek – naar mij idee met je kan – of moet? – doen. En toen was daar, luttele maanden geleden, een boek van de Nederlandse Dino Sarac, met de titel De Hack van de Matrix (de illusie van onze realiteit). Ik kwam er beroepshalve mee in aanraking en gepokt en gemazeld als ik ben, was ik in eerste instantie lichtelijk sceptisch over de inhoud. Volgens afspraak las ik. Ik sprak de auteur. Ik las nog een keer. En nog een keer. En kwam vervolgens tot de conclusie dat het vooral de bescheidenheid die de schrijver over de onderwerpen tentoonstelt, de meest overtuigende component is van het verhaal dat hij wil vertellen.

De Hack van de Matrix (de illusie van onze realiteit) gaat over het gegeven dat het leven dat wij leiden, als een soort van spel in elkaar zit. Bedenk je eens, dat het leven een soort van test is. Dat jij een speler in een spel met diverse levels bent, waarin je examens kunt afleggen en lessen kunt leren. Het doel van het meedoen aan het spel is erachter te komen wie je eigenlijk bent. Er zijn obstakels in het spel, en er zijn medespelers die verschillende rollen spelen in jouw levensfilm. Sommigen zullen je helpen, anderen zullen je op een dwaalspoor te zetten. Het is jouw taak om jouw eigen rol in het spel – de Matrix – te ontdekken. Besef dat alle ervaringen die je binnen het spel op doet, worden opgeslagen en aan het eind ervan worden geëvalueerd. Tenzij… je ‘Out of the Box’ kunt kijken en denken! Hack het systeem en ontdek de geheime kennis die eeuwenlang bewust voor ons verborgen is gehouden.

Dino Sarac wil je niet overtuigen, hij wil het niet beter weten dan jij, hij wil je niets opdringen. Hij wil delen. Delen wat hij heeft gevonden op zijn zoektocht naar bijzondere zaken. Sarac vertelt, in een aangenaam tempo en in een logische volgorde, op een positieve manier over dingen en gebeurtenissen die hem bevreemden. Tijdens zijn onderzoeken ontdekt hij dat er achter al zijn vragen nóg meer vragen schuilen. Ook die onderzoekt hij. Objectief, zonder op zoek te zijn naar de absolute waarheid, zonder te duiden wat hij tegenkomt en zonder dat hij een oordeel wil vellen. Noem de onderwerpen van zijn boek De Hack van de Matrix (de illusie van onze realiteit) occult, quasi-wetenschap, gekkies-praat, samenzweerderij of wat al niet meer. Maar erken dat Sarac verrast terwijl hij schrijft over zaken waar de wetenschap geen uitleg over geeft. Zoals Dan Brown deed, zoals Indiana zocht en zoals Spielberg filmde, zo noteerde Sarac wat hij tegenkwam.

Lees De Hack van de Matrix (de illusie van onze realiteit) vooral wanneer je zelf wilt gaan nadenken, wanneer je sceptisch bent, wanneer je het zelf ook allemaal niet zeker weet en wanneer je heel veel stof voor je eigen onderzoek aangeboden wilt krijgen. Hoe jong of hoe oud je ook bent: lees. Het is nog lang niet te laat om meer te weten.”

Wendy Scholte Hendriksen

————————————————————–

“Direct vanaf de eerste pagina ben ik geboeid. Het is mooi hoe de auteur begint met zijn persoonlijke verhaal en de inzichten die hij leert. De voorbeelden die hij aanhaalt zijn voor ieder mens tastbaar. Als je het leest zie je het voor je. Dat wij mensen door de hedendaagse drukte geen tijd meer hebben om over relevante onderwerpen na te denken, dat is pijnlijk om te lezen maar wel de waarheid. We zijn aan het overleven stelt de auteur. En dat wordt ons bewust opgelegd. Het systeem is heilig. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen. Het geeft je unieke inzichten over het functioneren van de maatschappij. Het boek geeft je handvatten om je eigen leven te leiden. Laat je niet afleiden. Nogmaals, een aanrader!”

Hans van der Mey